Більшість людей навіть не здогадуються: яка найменша кістка в людини

Найменша кістка в людини / колаж: Главред, фото: Вікіпедія, pixabay

Тіло люди повне цікавих фактів, які знають не всі. Зокрема, питання про те, яка кістка є найменшою – досить поширене.

Напевно кожна людина хоч раз у житті задавалась питанням - яка кістка є найменшою? І дійсно, мало хто знає детальну будову тіла та те, які таємниці воно приховує. Ми зібрали для вас кілька цікавих фактів, які точно здивують.

Вам також може бути цікаво: Навіщо потрібний кадик: неочікуване відкриття нашого тіла.

Як називається найменша кістка в організмі

Стремінце — найменша і найлегша кістка людини, її розміри не перевищують 3,5 мм, а вага 50 мг. Стремінцевий м'яз також найменший з всіх м'язів у людському тілі. Варто додати, що вушні кісточки є єдиними, які з народження не зазнають жодних змін.

Стремінце / фото: Вікіпедія

Куди впирається стремінце

Стремінце - слухова кістка середнього вуха, з'єднує ковадло і равлика (внутрішнє вухо). Отримала назву через характерну форму.

До того ж, на питання: яка найслабша кістка в людини – також можна відповісти, що це стремінце. Через свої розміри та вагу вона не може похизуватись великою міцністю.

Де найміцніша кістка

Стегнова кістка є найдовшою, і, за більшістю вимірювань, найміцнішою кісткою в людському тілі. Її довжина в середньому становить 26,74 % від зросту. Варто зауважити, що з віком кісткова тканина втрачає свою міцність, через що часто стається перелом шийки стегна.

Що відомо про скелет людини?

Скелет людини — це тверда структура, утворена сукупністю кісток. Служить опорою людського тіла. При народженні скелет людини містить близько 300 кісток; до досягнення дорослого віку кількість кісток зменшується приблизно до 206, за рахунок зрощення ряду дрібних кісток. Однак в цілому кількість кісток залежить від анатомічних особливостей, наприклад, в окремих людей наявна більша, ніж звичайно, кількість ребер чи хребців. Маса скелета, в середньому, становить близько 20 % від загальної маси тіла, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Новини заразКонтакти