"Магніт для комарів": яку групу крові москіти "полюбляють" найбільше - дослідження

Яку групу крові комарі "полюбляють" найбільше - що приваблює комарів / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Науковці визначили ряд основних факторів, які визначають привабливість людини для комарів та назвали "найулюбленішу групу крові" цих комах.

Комарі відомі своєю здатністю кусати і пити кров у людей і тварин. Їхні укуси можуть бути дуже неприємними і викликати свербіж, почервоніння, а іноді й серйозні алергічні реакції. Однак, є кілька маркерів, які визначають привабливість людини для комарів.

Доктор Соня Свігер, науковець з Техаського університету A&M AgriLife Extension Service та професор сільськогосподарського коледжу Техаського університету A&M, підтверджує, що комарі дійсно обирають собі жертв, пише Earth.com.

Як комарі вибирають кого їм кусати

Як зазначають науковці, всупереч поширеній думці, комарі не вибирають свою здобич навмання. Вони дуже точно використовують сенсорні сигнали, такі як видихуваний вуглекислий газ, тепло тіла і навіть запах тіла.

Свігер, яка сама себе називає "магнітом для комарів", погоджується з цим. Вона підкреслює, що зміна цих факторів може змінити баланс привабливості.

Яка група крові найбільше приваблює комарів

Науковці зазначають, що в результаті дослідження їм вдалось визначити певну прихильність комарів до першої групи крові.

"Однак різниця в основному суттєва лише між групою O (перша група крові - ред.) та групою A (друга група крові - ред.)", - йдеться в матеріалі.

Доктор Соня Свігер застерігає, що варто враховувати обмеження таких досліджень.

Що притягує комарів

Фахівці дійшли до висновку, що іноді те, що ми споживаємо, також визначає, чи станемо ми магнітом для комарів.

"Існують дослідження, які підтверджують, що зміна вашого раціону змусить вас випромінювати інші запахи. Отже, можливо, можна змінити свою привабливість для комарів залежно від того, що ви їсте", - каже Соня Свігер.

За її словами, люди в стані алкогольного сп'яніння виділяють більше CO2 і поту, які є атрактантами комарів. Що стосується дієти, то часник і вітамін В часто рекламують як засоби від комарів. З іншого боку, продукти з високим вмістом калію, такі як банани, здається, приваблюють маленьких монстрів.

Свігер пояснює, що споживання цих продуктів призводить до збільшення вироблення молочної кислоти в організмі, яка є нюховим маяком для комарів. Це також впливає на мікробіоту нашої шкіри, що, в свою чергу, впливає на запахи, які ми виділяємо.

Чому комарі частіше кусають вагітних

Дані свідчать про те, що вагітні жінки можуть бути більш привабливими для комарів, в першу чергу, через підвищене виділення вуглекислого газу.

Свігер пояснює, що жінки на пізніх стадіях вагітності видихають приблизно на 21% більше вуглекислого газу, ніж невагітні. У поєднанні з іншими фізіологічними змінами, такими як підвищення температури тіла, це робить вагітних жінок основною мішенню для комарів.

За словами Свігер, комарі можуть розвивати регіональні смаки, що є цікавим еволюційним пристосуванням. Міські комарі, які кусають людей, часто не забираються далеко і, схоже, адаптуються до місцевих запахів, надаючи їм перевагу над іншими ароматами.

В якій годині комарі кусають найбільше

Час, коли людина перебуває на природі, також може відігравати значну роль у ймовірності бути укушеним, вказують дослідники.

"Комарі найбільш активні в певні періоди, насамперед на світанку і в сутінках", - роблять висновок вони.

Свігер пояснює, що в цей час створюються оптимальні умови для харчування комарів, оскільки прохолодніші температури та підвищена вологість часто корелюють з піковими періодами їхнього живлення.

Коли різноманітні шкідники найбільш активні / Інфографіка: Главред

Нагадаємо, раніше Главред повідомляв про те, для чого потрібні комарі. Згідно з дослідженнями, комарі мають значно ширше призначення, ніж просто дратувати людей. Ці комахи відіграють важливу роль у підтримці природного балансу, тому без них світ не виглядав би так, як зараз.

Також існують певні рослини, запах яких відлякує комарів. Їх можна висадити як у будинку, так і на подвір'ї, щоб тримати комах подалі.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти