Біолог розповів, коли і як знайдений в Індії новий вірус буде поширюватися по світу

28 червня 2021, 23:46
В опублікованій співробітниками Національного інституту вірусології Індії статті йдеться, що відкриття викликає вкрай серйозну заклопотаність.
вірус
В Індії знайшли новий вірус Ніпах / flickr.com/Koen Zwanenburg

Нещодавно стало відомо, що у кажанів в індійському штаті Махараштра виявили новий вірус Ніпах. Як заявив в інтерв'ю ФАН відомий біолог, член-кореспондент Російської академії природничих наук Євген Абізов, такий вірус може отримати широке поширення в світі - аналогічно коронавірусу.

В опублікованій співробітниками Національного Інституту вірусології Індії статті говориться, що відкриття викликає серйозну заклопотаність і вимагає подальшого вивчення.

"З уханьською трагедією ці повідомлення можна пов'язати, оскільки ЗМІ поширюють інформацію про те, що перше зараження людини коронавірусною інфекцією сталося від кажана. Якщо вірус Ніпах буде так само контагіозний для людини, то, як тільки він інтродуціруется (тобто заселиться - Главред) в його організмі, запросто може почати гуляти і по всьому світу", - вважає Абізов.

Він також висловився з приводу даних про те, що вірус Ніпах може передаватися людині через вживання в їжу фруктів, на яких знаходиться слина заражених кажанів.

На думку Абізова, деякі представники рукокрилих, наприклад летючі лисиці, дійсно харчуються рослинною їжею, проте людям досить просто захистити себе від зараження вірусом через фрукти.

читайте такожУкраїну атакував небезпечний індійський штам коронавірусу Дельта

Нагадаємо, що в середу, 23 червня, відбулася термінова нарада Ради національної безпеки і оборони України. Зокрема, на ньому обговорювалося поширення штаму коронавірусу Дельта у світі і пов'язані з ним загрози.

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що коронавірус типу Дельта, який вперше був виявлений в Індії, зафіксований в Україні. Два випадки зафіксовані у матері 66 років і дитини 16 років, які нещодавно повернулися з Росії.

За оцінками медиків, штам Дельта в 1,6 рази заразніше, ніж штам Альфа, який вперше виявили у Великобританії. Дельта вдвічі підвищує ризики госпіталізації і в півтора рази частіше призводить до реанімації хворих. Захиститися від нього можна тільки завдяки вакцинації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти