Більшість не здогадується: чи відчуває риба біль - несподіване пояснення

17 вересня 2024, 04:47оновлено 17 вересня, 15:46
210
Наукові дослідження підтверджують, що риби здатні відчувати біль та емоції, що змінює наше уявлення про їхній добробут і етичне ставлення до них.
Більшість не здогадується: чи відчуває риба біль - несподіване пояснення
Чи можуть риби відчувати біль - несподівані результати дослідження / Колаж Главред, фото: УНІАН

Сучасні наукові дослідження підтверджують, що риби дійсно відчувають біль, що змінює наше уявлення про ці створіння та нашу відповідальність перед ними. Блогер із каналу "NowThis Impact" із майже 4 мільйонами підписників звертає увагу на цей важливий аспект, розповідаючи, як наші уявлення про риб як про "прості" істоти часто не відповідають дійсності.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про правила і секрети приготування риби, рекомендуємо наш матеріал: Чим відрізняється Матіас від оселедця: таємниця смаку і користі.

Чи можуть риби дійсно відчувати біль

Риби мають больові рецептори, схожі на людські, і їх поведінка після отримання болючих подразників свідчить про наявність свідомого відчуття болю.

Як зазначає експерт: "Риби мають такі ж больові рецептори, як і люди, і вони поводяться так само, як і будь-яка тварина, коли ці рецептори активуються".

Це було доведено експериментами, де риби виявляли бажання змінити середовище на таке, яке полегшує біль, що чітко демонструє їх здатність реагувати на фізичні страждання. Наприклад, зебри в дослідженні надавали перевагу акваріуму з анестетиком, якщо їм було боляче.

Дивіться відео про те, чи відчувають риби біль:

Чим відчувають риби

Ці спостереження відкривають перед нами новий світ, де риби показують емоційне життя та розуміння.

"Риби мають смакові рецептори на зовнішньому боці тіла, вони можуть відчувати електричний струм і бачать більше кольорів, ніж ми", – зазначає автор, підкреслюючи, наскільки складною є сенсорна система риб.

Ба більше, деякі риби, як-от групер, на ім'я Улісс в акваріумі Сан-Франциско, проявляють ознаки емоційного зв'язку з людьми, вибірково дозволяючи себе гладити або демонструючи неприязнь до інших.

Що відчуває спіймана риба

Однак проблема не лише у визнанні чутливості риб. Мільярди риб щороку вбивають для споживання, часто з використанням методів, які завдають їм тривалого болю.

Зазвичай рибу вбивають через асфіксію, і цей процес може тривати кілька годин, під час яких риба страждає від болісних конвульсій.

Блогер пояснює: "Коли вони помирають, їхні тіла б'ються з такою силою, що розривають власні м'язи", підкреслюючи важкість ситуації.

Піднімається питання етики ставлення до риб у контексті споживання їжі: "Якщо ми дбаємо про добробут собак, котів, корів і свиней, ми також повинні дбати про біль, який ми завдаємо рибам", – зазначає експерт.

У світі, де мільярди риб щороку страждають від болісної смерті, настав час переглянути наше ставлення до цих створінь і врахувати їхні почуття при ухваленні рішень щодо споживання риби.

Що відомо про YouTube канал "NowThis Impact"

"NowThis Impact" — це один із каналів популярного цифрового медіабренду NowThis, який спеціалізується на соціальних, політичних та екологічних темах. NowThis Impact зосереджується на просуванні історій про позитивні зміни у світі, висвітлюючи важливі питання, пов'язані зі стійкістю, екологією, соціальною справедливістю та гуманітарними ініціативами. Контент каналу націлений на підвищення обізнаності та мотивацію людей до дій для покращення суспільства та довкілля.

Канал активно використовує короткі відео для популяризації важливих тем серед молодої аудиторії в соцмережах.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти