Навіть малі дози небезпечні: алкоголь підвищує ризик раку у літніх людей - дослідження

13 серпня 2024, 17:17
177
Практично будь-яка кількість алкоголю збільшує ризик розвитку раку і не приносить користі для серця.
Навіть малі дози небезпечні: алкоголь підвищує ризик раку у літніх людей - дослідження
Ризик раку зростає навіть від невеликої кількості алкоголю / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Навіть мале вживання алкоголю підвищило ризик смертності від раку серед літніх людей у Британії. Однак ризик був більшим у тих, хто вже мав проблеми зі здоров’ям або проживав у районах із низьким рівнем доходу, пише The New York Times за даними великого дослідження.

Дослідження, яке відстежило 135 103 дорослих у віці 60 років і старше протягом 12 років, також спростовує довготривале переконання, що легке або помірне вживання алкоголю є корисним для серця. Дослідники не виявили зниження смертності від серцево-судинних захворювань серед тих, хто п’є мало чи помірно, незалежно від стану здоров’я чи соціально-економічного статусу.

У дослідженні легке вживання алкоголю - це середнє споживання алкоголю до 20 грамів на день для чоловіків і до 10 грамів на день для жінок.

відео дня

"Ми не виявили доказів корисного зв’язку між помірним споживанням алкоголю і смертністю", — сказала доктор Росаріо Ортолá, доцент кафедри профілактичної медицини та громадського здоров’я в Автономному університеті Мадрида та провідний автор дослідження, яке було опубліковано в JAMA Network Open.

З іншого боку, вона додала, алкоголь, ймовірно, підвищує ризик раку "з першої краплі".

Що кажуть в інших організаціях

Поточні рекомендації США щодо дієти зазначають, що "менше вживати алкоголь краще для здоров’я, ніж пити більше". Водноча дорослим від 21 року і старше, які вживають алкоголь, слід обмежуватися одним напоєм на день для жінок і двома для чоловіків.

Канадський центр із вживання психоактивних речовин і залежності видав нову інструкцію, в якій зазначено, що будь-яка кількість або вид алкоголю не є корисним для здоров’я і що "навіть невелика кількість алкоголю може завдати шкоди здоров’ю". Люди, які вживають один-два напої на тиждень, "ймовірно, уникнуть наслідків, пов’язаних із вживанням алкоголю", заявили в центрі. Але згідно з канадськими рекомендаціями ризик раку збільшується при вживанні трьох-п’яти напоїв на тиждень, а ризик серцевих захворювань та інсульту збільшується при вживанні семи або більше напоїв на тиждень.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що навіть низькі рівні споживання алкоголю "можуть загрожувати здоров’ю", але додають, що "більшість шкоди, пов’язаної з алкоголем, виникає внаслідок епізодичного або тривалого тривалого вживання алкоголю".

Результати нового дослідження

Нове дослідження показало, що хоча літні люди, які вживали невелику кількість алкоголю, мали підвищений ризик смерті за наявності факторів ризику, пов’язаних зі здоров'ям або соціально-економічним статусом, вживання алкоголю (переважно вина) лише під час їжі знижує ризик, зокрема смерті від раку.

Причини цього не були повністю зрозумілими, зазначила доктор Ортолá. Однак зниження ризику може бути пов’язане з повільнішим засвоєнням алкоголю, або це може відображати інші здорові звички цих людей.

Також не зрозуміло, чому люди із проблемами з здоров’ям і соціально-економічними факторами ризику бути більш вразливими до шкідливих наслідків алкоголю, оскільки це було одне з перших досліджень, яке розглядало це питання. Автори припустили, що ці люди можуть мати знижену толерантність до алкоголю, вони також можуть приймати ліки, які погано взаємодіють з алкоголем.

Загалом, помірне вживання алкоголю — визначене як 20-40 грамів алкоголю на день для чоловіків і 10-20 грамів для жінок — було пов’язане з підвищеним ризиком смерті від усіх причин і вищим ризиком смерті від раку.

Більш інтенсивне вживання алкоголю — понад 40 грамів на день для чоловіків і понад 20 грамів на день для жінок — було пов’язане з підвищеною смертністю від усіх причин, а також раку та серцево-судинних захворювань.

Що відомо про The New York Times?

The New York Times - американська щоденна газета, базується в Нью-Йорку. The New York Times висвітлює внутрішні, національні та міжнародні новини, а також містить статті, звіти про розслідування та огляди. Як одна з найстаріших газет у Сполучених Штатах, вона є однією з головних газет країни. Станом на 2023 рік The New York Times отримала 137 Пулітцерівських премій, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти