Штучний інтелект відтворив обличчя Ісуса Христа: який вигляд він міг мати

22 серпня 2024, 12:18оновлено 23 серпня, 22:50
2409
Штучний інтелект відтворив "обличчя Ісуса Христа" з Туринської плащаниці, яка, як дехто вважає, покривала його тіло відразу після розп'яття.
Штучний інтелект відтворив обличчя Ісуса Христа: який вигляд він міг мати
Штучний інтелект відтворив обличчя Ісуса Христа / колаж: Главред, фото: Daily Express

Туринська плащаниця вже давно викликає суперечки. Одні наполягають на тому, що вони бачать образ Христа, відбитий на тканині, в той час інші - називають її середньовічною містифікацією. Однак, італійські вчені використовуючи нові технології, тепер вважають, що полотно могло походити з часів Ісуса. Про це пише Daily Express.

Завдяки штучному інтелекту Midjourney, вдалось створити симуляцію, яка зобразила риси обличчя людини, яку більшість бачать на полотні.

Вам також може бути цікаво: Експерт знайшов 6 таємних символів на картині "Таємна вечеря" Леонардо да Вінчі.

відео дня

Згенеровані знімки зображують Ісуса з традиційним довгим волоссям і бородою, з ранами, які вказують на те, що він щойно переніс своє смертельне випробування.

Який насправді вигляд міг мати Ісус Христос
Який насправді вигляд міг мати Ісус Христос / фото: Daily Express

"Критики кажуть, що художник 14-го століття міг підробити "плащаницю Месії", використовуючи порошковий пігмент на скульптурі або живій моделі. Але купа католиків упевнені, що тканина відобразила подобу Христа в муках воскресіння", - наголошує видання.

Варто зауважити, що у 1908-х роках завдяки радіовуглецевому аналізу науковці встановили, що плащаницю виготовили у 1300-х роках. Однак доктор Ліберато де Каро поставив це під сумнів й, використовуючи ширококутове розсіювання рентгенівських променів, спробував довести, що тканина точно відповідає зразку зі знаменитої облоги Масади в 55-74 рр. н.е.

"Цвіль та бактерії, що колонізують текстильні волокна, а також бруд й вуглецевмісні мінерали, такі як вапняк, що прилипають до них у проміжках між волокнами, буває важко повністю усунути на етапі очищення зразка. Це може спотворити датування", — переконаний він.

Де Каро також вказує на те, що в тканині є чимало пилкових зерен рослин, котрі походять з Близького Сходу, тим самим відкидаючи ідею про те, що це підробка.

Втім, переконливих доказів існування цього артефакту до середини 1300-х років зовсім мало, хоча існує припущення, що дуже схожа реліквія, викрадена з константинопольської церкви століттям раніше, могла бути однією з частин комплекту.

Туринська плащаниця
Туринська плащаниця / фото: Daily Express

Ватикан, своєю чергою, не досяг консенсусу щодо легітимності реліквії, але видатні діячі церкви, такі як Папа Іван Павло ІІ та Папа Франциск, назвали Туринську плащаницю "чудодійним артефактом".

Що таке Daily Express

Daily Express - щоденний таблоїд, що виходить у Великій Британії.

Видання є головною газетою Express Newspapers, що є дочірньою компанією холдингу Northern & Shell, чиїм одноосібним власником є Річард Десмонд.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти