Несподівана відповідь вразила вчених: як і чому у троянд з'явилися гострі шипи

14 серпня 2024, 15:24оновлено 14 серпня, 17:29
415
Троянди, пасльонові, баклажани і навіть деякі рисові культури мають спільну особливість.
троянди
Чому на рослинах з'являються шипи / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Konevi, Pixabay/fietzfotos

Багато видів рослин, серед яких і троянди, відомі своєю особливістю - наявністю колючих відростків (так званих шипів). Багато вчених намагалися розкрити таємницю їхньої появи, проте найближче до відповіді на питання підійшов учений Джеймс Саттерлі з лабораторії Cold Spring Harbor Laboratory, яка займається біомедичними дослідженнями, зокрема в галузі нейронаук, біології рослин і кількісної біології.

Як ідеться в матеріалі Earth.com, троянди, пасльонові, баклажани та навіть деякі рисові культури мають спільну, доволі колючу особливість - вони мають колючки. Проведені наукові дослідження пролили світло на загадку виникнення шипів у рослин.

Чому на рослинах з'являються шипи

Під час досліджень учені проаналізували гени, відомі як LOG. Ці гени, як правило, пов'язані зі стимулюванням поділу і розширення клітин, дали дивовижний поворот, коли було виявлено певні мутації LOG, що також усувають колючки.

Уточнюється, що після ретельного дослідження команда встановила зв'язок між колючками і пов'язаними з генами LOG приблизно у 20 різних видів. Це важливе відкриття не тільки відкриває потенціал для створення рослин без колючок, а й також сприяє нашому розумінню конвергентної еволюції - концепції, що пояснює, як неспоріднені види незалежно розвивають подібні риси.

Що відомо Cold Spring Harbor Laboratory

Приватна некомерційна лабораторія заснована 1890 року. На сьогодні в CSHL здійснюються сучасні біомедичні дослідження, зокрема за програмами біології рослин і кількісної біології. Програми CSHL розвивають 1000 осіб, зокрема 600 науковців, серед яких вісім лауреатів Нобелівської премії. Програма "Зустрічі та курси" приймає понад 12 000 вчених з усього світу. Навчальний підрозділ лабораторії також охоплює академічне видавництво, аспірантуру та програми для студентів і викладачів середньої, старшої школи та бакалаврату.

У чому важливість відкриття

Підкреслюється, що, розуміючи генетичну основу появи колючок у рослин, вчені можуть створити культури, які будуть менш складними для збору.

Також дослідження може збільшити біорізноманіття в сільськогосподарських системах, даючи змогу вирощувати більше різноманітних культур, не побоюючись колючих стримувальних факторів, сприяючи як екологічному балансу, так і продовольчій безпеці.

Дослідники додали, що крім очевидної зручності для садівників, які позбулися уколів шипів, це відкриття може потенційно познайомити нас із новими сортами флори.

Дивіться відео - які квіти допомагають довкіллю:

Какие растения можно выращивать совместно инфографика
/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти