Як не заразитися COVID-19: вчені з'ясували нові важливі факти

16 березня 2020, 05:30
Відстані в один метр замало, щоби не заразитися коронавірусом.
Маску варто носити в транспорті та у закритих приміщеннях / УНІАН
Маску варто носити в транспорті та у закритих приміщеннях / УНІАН

Китайські вчені розвінчали міф про те, що метрова відстань між людьми є безпечною і знижує ризик зараження COVID-19. Виявилося, що коронавірус може затримуватися в повітрі принаймні на півгодини і переміщатися на відстань до 4,5 метра.

Експерти проаналізували локальний випадок, який стався 22 січня в провінції Хунань. Повідомляється, що в закритий міжміський автобус сів пасажир "А", заражений коронавірусом. При цьому і на ньому, і на його попутниках не було медичних масок, повідомляє South China Morning Post. Під час поїздки пасажир не вставав з крісла і ні з ким не контактував. Проте до кінця шляху він встиг заразити сімох пасажирів автобуса, зокрема і тих, які сиділи в шести рядах від нього, тобто приблизно на відстані в 4,5 метра.

читайте такожУ Китаї натякнули, хто винен у появі коронавірусуКоли пасажири цього рейсу залишили автобус, приблизно через 30 хвилин інша група сіла у транспортний засіб. В результаті один пасажир, який сидів у першому ряду на другому боці проходу, теж заразився.

відео дня

"Можлива причина полягає в тому, що в повністю замкнутому просторі повітряний потік в основному приводиться в рух гарячим повітрям, що генерується кондиціонером. Підйом гарячого повітря може перенести заражені вірусом краплі на більшу відстань", - зазначають дослідники.

Після того як пацієнт "A" вийшов з міжміського автобуса, він сів у мікроавтобус, в якому їхав ще годину. У підсумку він заразив ще двох пасажирів, один з яких також сидів у 4,5 метрах від нього.

Раніше вважалося, що коронавірус COVID-19 хоч і передається повітряно-крапельним шляхом, але аерозольні крапельки, які виділяються під час дихання, швидко опускаються на землю. Саме тому людям рекомендували в громадських місцях триматися на відстані в один метр одне від одного.

Як не заразитися коронавірусом - чи допоможуть маски?

Як повідомляв Главред, раніше багато експертів стверджували, що носіння масок не допоможе вберегтися від зараження коронавірусом. Однак, китайські вчені спростували і це твердження. Зокрема, дослідники виявили, що жоден з пасажирів двох автобусів, які були в масках, не був інфікований.

"Коли ви їдете в закритому громадському транспорті, такому як метро, ​​автомобілі, літаки тощо, ви повинні носити маску весь час і водночас звести до мінімуму контакт між вашими руками і громадськими зонами, а також не варто торкатися обличчя", - радять учені.

Варто зазначити, що деякі питання щодо поширення коронавірусу поки що так і залишилися без відповіді. Зокрема, незрозуміло, чому пасажири, які сиділи безпосередньо поруч із переносником хвороби, не були інфіковані.

"Наші знання про передачу цього вірусу все ще дуже обмежені", - резюмував глава дослідження.

читайте такожТри форми коронавірусу: за якими симптомами можна визначити хворобу

Нагадаємо, вчені звернули увагу на те, що змінився інкубаційний період коронавірусу. Згідно з дослідженнями, хворі на коронавірус можуть заражати недугою інших упродовж 37 днів.

При цьому терміни, що можуть знадобитися для лікування від COVID-19, складають до 6 тижнів, а у важких випадках лікування може тривати кілька місяців. Про це повідомили у ВООЗ. Також в організації зазначають, що на сьогоднішній день не існує спеціальних ліків для лікування коронавірусу, але інфіковані можуть одужувати самостійно за умови належного медичного догляду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти