Чому березовий сік зветься живою водою - та як його пити, щоб схуднути

2 березня 2021, 17:29оновлено 22 березня 2021, 19:57
Главред розібрався, в чому користь і шкода березового соку.
Березовий сік - користь і шкода, коли збирати в 2021 році
Березовий сік - користь і шкода, коли збирати в 2021 році / delo-vcusa.ru

Березовий сік називають живою водою за його здатність оновлювати організм. Однак і у нього є протипоказання, які варто враховувати, перш ніж пити свіжий березовий сік.

Березовий сік: коли збирати в 2021 році

Сезон, коли можна збирати березовий сік – з середини березня до початку цвітіння берези.

читайте такожЕксперти пояснили, для кого небезпечний березовий сікЗбирають березовий сік ще на свято Теплого Олексія. Причому із зібраного на Теплого Олексія березового соку робили узвар із прянощами і медом. Його пили за святковою вечерею, щоб набратися сил і бути цілий рік здоровим. А з березових бруньок робили бальзами, що загоюють, і ліки від ревматизму.

Для цього після 20-25 березня відправляються в екологічно чистий ліс і тонким шилом роблять укол на дереві товщиною в руку. Якщо в точці проколу відразу ж виступила крапля березового соку сік - значить, сік вже пішов. Тобто його вже можна збирати.

Якщо ж чистого, віддаленого від трас, лісу поблизу немає, то можна березовий сік купити.

Березовий сік: користь і шкода

Березовий сік - це низькокалорійний продукт (25 ккал на 100 мл), тому його часто п'ють при схудненні.

читайте такожКалендар магнітних бур на березень 2021: дні, коли треба берегти головуДо його складу входять вітаміни групи В, магній із калієм (їхнє поєднання нормалізує артеріальний тиск, знижує набряки і перешкоджає руйнуванню кісткової тканини), є натрій і мідь. Також у ньому є дубильні речовини, фруктоза, органічні кислоти й ефірні масла.

Користь березового соку для жінок пов'язана в першу чергу з його ефектом схуднення. Також завдяки сечогінній дії він корисний вагітним: усуває набряки ніг, поповнює в організмі мами і малюка запаси магнію і калію.

Замороженими кубиками березового льоду протирають проблемну шкіру, щоб позбутися від лущення, почервоніння, подразнень і пігментних плям.

Березовий сік рекомендують пити:

  • при ангіні, кашлі, туберкульозі, хронічному нежиті, ГРЗ – тобто при захворюваннях, коли потрібно допомогти організму вивести через верхні і нижні дихальні шляхи слиз і гній;
  • при каменях у нирках, сечовому і жовчному міхурах (починають із малих обсягів);
  • при радикуліті, артриті, ревматизмі, подагрі;
  • при функціональних розладах шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок;
  • при серцево-судинних захворюваннях;
  • при хронічній втомі, сонливості і депресії;
  • при всіх онкологіях;
  • при запальних процесах, особливо в органах сечостатевої системи;
  • при інтоксикації будь-якого походження.

Шкоду березового соку медики оцінюють як слабку.

Березовий сік: протипоказання

читайте такожВітаміни проти ранньої смерті: в чому шкода і користь яєцьЗловживати березовим соком не рекомендовано тим, хто має алергію на березовий пилок, і людям із сечокам'яною хворобою. Також не дають березовий сік немовлятам до півроку.

Березовий сік: скільки можна пити

У лікувальних цілях його п'ють мінімум двічі на день – по півсклянки вранці і ввечері.

В цілому, лікарі рекомендують пити березовий сік від одного до двох літрів на день.

Як правильно збирати березовий сік і як очистити березовий сік

Березовий сік: заготівля і консервація

Свіжий березовий сік у холодильнику зберігають не більше 2-3 днів, потім він починає втрачати корисні властивості.

читайте такожВчені з Японії назвали сік, який знижує артеріальний тискДля консервації березового соку на 1 л соку беруть 125 г цукру і 5 г лимонної кислоти. Потім суміш фільтрують, розливають по банках і пастеризують, нагріваючи до 80 градусів. Наприкінці банки закручують кришками.

При цьому сік можна настояти на листі м'яти, чебрецю, меліси, звіробою, плодах шипшини, липовому цвіті і ягодах брусниці.

Також можна приготувати березовий квас: свіжий сік налити в скляну бутель, додати родзинки (4-6 штук на кожен літр) і цукор (по 2 ч.л. на літр). При бажанні можна додати трохи фруктів або ягід, лимонної цедри тощо. Бутель щільно закривають і залишають у прохолодному місці на кілька днів.

Багато хто цікавиться, як готувати чай з березового соку – ніяк: готують такий чай не з соку, а з засушеного березового листя. На один стакан окропу знадобляться 2 ч.л. подрібненого листя берези. Залиті окропом листя залишають приблизно на чотири години. Потім настій проціджують і додають мед за смаком. П'ють його в теплому вигляді 4-5 разів на день по півсклянки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти