Вчені приголомшені: що знайшли в 188-річній "капсулі часу", захованій у вежі церкви

3 березня 2023, 10:46
Незвичайну знахідку виявили під час реконструкції даху храму.
Скріншот
У Словаччині знайшли "капсулу часу" / Скріншот EuroNews

Послання з минулого виявили в церкві Святого Іуди Тадеуша в словацькому селі Штитник.

Незвичайну знахідку виявили під час реконструкції даху храму, йдеться в матеріалі EuroNews.

Своєрідна "капсула часу" має давню історію. Після вивчення знайденого історичного "сюрпризу" дослідники прийшли до висновку, що він був залишений предками дуже давно - 188-років тому.

Що відомо про словацьку "капсулу часу"

Послання з минулого було заховано під металевим хрестом церкви. Всього було виявлено три захованих документа. Два з них датовані 1834 роком, а третій – 1854 роком.

Скріншот
/ Скріншот EuroNews

У знайдених документах знайшли цікаві записи. Зокрема, там є вірш Яна Ружбацького словацькою та чеською мовою. У ньому в художній формі дано опис історії церкви. Повідомляється про пожежу та реставрацію церкви.

Крім того, архівний документ містить цікаві подробиці щодо колишнього на той момент керівництва країни і навіть ціни на продукти, зокрема - яловичину, сільськогосподарські культури і качок.

Додамо, що після знайденого послання з минулого місцевий священик вирішив залишити нащадкам нову "капсулу часу". Він уже склав приблизний зміст нового документа - там задокументують поточний ремонт даху та інші події сучасності.

Скріншот
/ Скріншот EuroNews

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на найвищій горі України – Говерлі – туристи знайшли пляшку з двома записками. Вони датовані 1971 і 1972 роком. У записках говориться, що вершину гори підкорили школярі.

У першій записці написано, що під час останніх канікул (4 червня 1971 року), сюди вийшли: Григор'єв, Трофімов, Мясоєдов, Павлов, Конов, Бірюков, Штанько і Будейко. Друга записка датована 21 травня 1972 року. З неї відомо, що авторами були учні 10 класу середньої школи 131.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти