Вчені показали, як виглядала 40-річна жінка 75 тисяч років тому - фото

21 серпня 2024, 14:55
5948
Науковці змогли відобразити те, як виглядала 40-річна жінка-неандерталець, скелет якої було знайдено нещодавно після 75 тисяч років її перебування в печері.
Вчені показали, як виглядала 40-річна жінка 75 тисяч років тому - фото
Вчені показали, як виглядала 40-річня жінка 75 тисяч років тому - фото / Колаж главред, фото: УНІАН, pexels

Жінка віком близько 40 років була похована в печері 75 000 років тому, покладена в ущелині, видовбаній для її тіла. Її ліва рука була скручена під головою, а камінь за головою, можливо, слугував їй подушкою. Відома як Шанідар Z, за назвою печери в Іракському Курдистані, де її знайшли у 2018 році, жінка була неандерталькою, типом стародавньої людини, яка зникла близько 40 000 років тому, повідомляє Cambridge Core.

Вчені, які вивчали її останки, ретельно зібрали череп з 200 кісткових фрагментів, і цей процес зайняв дев'ять місяців. Вони використовували контури обличчя та черепа для реконструкції, щоб зрозуміти, як вона могла виглядати. Вражаюче відтворення показано в новому документальному фільмі "Таємниці неандертальців", знятому BBC для Netflix.

За словами доктора Емми Помрой, палеоантрополога і доцента кафедри археології Кембриджського університету, яка відкопала скелеn, черепи неандертальців з яскраво вираженими надбрівними дугами і відсутністю підборіддя відрізняються від черепів нашого виду - Homo sapiens.

відео дня

Реконструкція обличчя Шанідара Z свідчить про те, що в житті ці відмінності могли бути не такими разючими, каже Померой.

"Тут є певна художня свобода, але в основі лежить реальний череп і реальні дані про те, що ми знаємо про (цих) людей. Насправді у неї досить велике обличчя для її розміру. У неї досить великі надбрівні дуги, які зазвичай ми не бачимо, але я думаю, що одягнувшись в сучасний одяг, ви, мабуть, не звернули б на неї уваги", - додала Помрой.

Як виглядало лице неандертальця
Як виглядало лице неандертальця / Фото: Джеймі Сімондс / BBC Studios

Неандертальці мешкали в Європі, на Близькому Сході та в гірських районах Центральної Азії протягом близько 300 000 років, частково співіснуючи з сучасною людиною близько 30 000 років. Дослідження ДНК сучасних людей свідчать про те, що в цей період неандертальці та Homo sapiens час від часу контактували та схрещувалися.

Науковці з університетів Кембриджа та Ліверпуля визначили зріст одного з неандертальських зразків, приблизно 1,5 метра, шляхом порівняння кісток руки з даними про сучасних людей. Аналіз зносу зубів і кісток показав, що на момент смерті ця особа була віком близько 40 років.

"Це обґрунтована оцінка, але ми не можемо бути на 100% впевнені, що вони не були старшими. Що ми можемо сказати, так це те, що це людина, яка прожила відносно довге життя. Для того суспільства вони, ймовірно, були досить важливими з точки зору їхніх знань, їхнього життєвого досвіду", - каже Помрой.

З роками вчені відкривають все більше доказів інтелекту та складності неандертальців, виявляючи їх мистецтво, музичні інструменти та інструменти для роботи.

Шанідар Z – перший неандерталець, знайдений у цій печері за останні 50 років, і, як зазначила Помрой, це місце може приховувати ще більше відкриттів.

Як виглядало обличчя неандертальця

Помрой описала процес реконструкції черепа Шанідара Z, який був пошкоджений незабаром після смерті, як "3D-пазл з високими ставками". Кістки, затверділі за допомогою клейкої речовини, вилучалися невеликими блоками з печерного осаду, загорталися у фольгу і відправлялися до Кембриджського університету для подальшого аналізу.

У лабораторії Кембриджу дослідники провели мікро-КТ-сканування кожного блоку, щоб допомогти у витяганні фрагментів кісток. Колега Помрой, доктор Лусія Лопес-Полін з Каталонського інституту палеоекології та соціальної еволюції людини, вручну зібрала понад 200 фрагментів черепа, відновлюючи його початкову форму.

Команда відсканувала та надрукувала на 3D-принтері відновлений череп, який став основою для реконструйованої голови, створеної голландськими палеохудожниками Адрі та Альфонсом Кеннісами. Вони відтворили обличчя Шанідара Z, додаючи шари штучних м'язів і шкіри.

Помрой сказала, що реконструкція допомогла "подолати розрив між анатомією і 75 000 років часу".

Що відомо про Кембриджський університет

Кембриджський університет - державний колегіальний дослідницький університет у Кембриджі, Англія. Заснований у 1209 році, Кембриджський університет є третім найстарішим університетом у світі, що функціонує безперервно, повідомляє Вікіпедія.

В університеті працює вісім культурних та наукових музеїв, включаючи Музей Фіцвільяма та Ботанічний сад Кембриджського університету. У 116 бібліотеках Кембриджу зберігається близько 16 мільйонів книг, близько дев'яти мільйонів з яких знаходяться в Бібліотеці Кембриджського університету, юридичній депозитній бібліотеці та одній з найбільших академічних бібліотек у світі. Випускники, науковці та співробітники Кембриджу стали лауреатами 121 Нобелівської премії.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти