Учені заявили про створення першої вакцини від COVID-19 рослинного походження

20 травня 2021, 02:24
Вакцину створили за допомогою генно-модифікованих рослин. Така технологія здешевлює щеплення, а препарат можна зберігати при відносно високих температурах.
Вакцина
Добровольці добре переносили всі варіанти введення рослинної вакцини в організм / Reuters

Молекулярні біологи з Канади заявили, що створили першу вакцину від коронавірусу, яка складається з рослинних елементів. Препарат вже пройшов початкову фазу клінічних випробувань.

Вакцину від COVID-19 створили за допомогою генно-модифікованих рослин. Препарат являє собою набір з вірусоподібних частинок, що складаються з фрагментів оболонки коронавірусу, повідомляє Nature Medicine.

Професор Уорд та його колеги пояснили, що подібний підхід широко використовується при створенні вакцини від грипу, гепатиту B і папіломавірусу. Подібна технологія значно здешевлює щеплення, дозволяє зберігати їх при відносно високих температурах, близько 2-8 градусів Цельсія, і при цьому виробництво вакцин рослинного походження легко масштабувати.

читайте такожКомаровський назвав найкращу вакцину для УкраїниЕфективність вакцини перевірили на 200 добровольцях у віці від 18 до 49 років в Монреалі та Квебеку. Згідно з результатами випробувань, вакцина не викликала значних побічних ефектів, крім втоми у одного з учасників дослідження.

"Наші спостереження показали, що добровольці однаково добре переносили всі варіанти введення вакцини в їхній організм. Після ін'єкції другої дози кількість антитіл в крові більшості з них була приблизно в десять разів вищою, ніж у плазмі людей, які перехворіли на COVID-19", - заявили дослідники.

Найближчим часом дослідники планують опублікувати дані, зібрані в ході другої та третьої фаз клінічних випробувань.

Українська вакцина від коронавірусу - про що раніше писав Главред:

  • Українські вчені планують розробити вакцину від COVID-19 до кінця 2021 року. Наступного року проводитимуться випробування препарату.
  • Працюють над винаходом вакцини львівські фахівці, а останній етап досліджень планується провести в Польщі.
  • Також львівські вчені розглядають можливість створення ще одного препарату від коронавірусу у вигляді пігулки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти