Питання життя і смерті: вода з пластикових пляшок отруює організм – ЗМІ

12 серпня 2024, 12:59
916
Мікропластик в організмі людини - серйозна проблема для здоров'я, попереджають учені.
вода
Мікропластик потрапляє в організм із пляшок із водою / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Tien-seven, Pixabay/congerdesign

Вживання звичайної питної води з пластикової тари може нести в собі загрози для здоров'я. Серед небезпек для людського організму - ризик високого кров'яного тиску.

Як свідчать результати опублікованого в журналі Microplasticsдослідження факультету медицини Дунайського приватного університету в Австрії, мікропластик із пляшок може призвести до підвищення рівня артеріального тиску, що є основним чинником серцево-судинних захворювань. При цьому мікропластик може бути виявлений у скляних пляшках, пише Earth.com.

Науковці попереджають, що мікропластик потрапляє в нашу їжу, воду і повітря, яким ми дихаємо, що призводить до випадкового його проковтування і регулярного вдихання. При цьому результати проведених досліджень виявляють мікропластик у крові, органах і навіть у плаценті ненароджених дітей.

Хоча довгострокові наслідки залишаються здебільшого невідомими, не виключається, що людський організм може стати сховищем пластику, накопичуючи частинки. Це може загрожувати запаленнями, гормональним збоєм та іншими ускладненнями.

"Після великих досліджень ми дійшли висновку, що слід уникати напоїв, упакованих у пластикові пляшки", - попереджає австрійська команда. Вона виявила значні закономірності, орієнтуючись на складності пластику.

Виявлено, що зменшення використання пластику може потенційно знизити артеріальний тиск через зменшення кількості частинок пластику в крові. Наслідки цього відкриття не просто значні, адже вони можуть бути питанням життя і смерті.

Нові дослідження показують, що ці крихітні частинки можуть впливати на інші системи організму. Можливість мікропластику порушувати ендокринні функції, спричиняти запалення та викликати окислювальний стрес - серйозна проблема для нашого загального здоров'я.

При цьому пропонується розглянути екологічні альтернативи пластиковому пакуванню, як-от контейнери з нержавіючої сталі або скла, які, окрім збереження смаку та якості, також сприяють здоровому способу життя.

Як проводилося дослідження

Для дослідження вчені попросили вісьмох добровольців вживати воду з водопроводу, уникаючи будь-яких напоїв із пластикових або скляних пляшок.

Результати були вражаючими: через два тижні показали значне зниження діастолічного АТ - тиску в артеріях, коли серце перебуває в спокої між ударами.

Простіше кажучи, їхні висновки свідчать про те, що "частинки пластику, присутні в крові, можуть сприяти підвищенню АТ".

Як довго можна використовувати пластикову пляшку для води?

Пластикові пляшки для води витримують температури 80-96 С, миття в посудомийній машині та нагрівання в мікрохвильовій печі. Єдине обмеження - багаторазова пляшка для води не повинна використовуватися понад 1 рік. Це пов'язано з тим, що в подряпинах на поверхні пластику можуть оселятися мікроорганізми.

Що відомо про мікропластик

Мікропластик - це крихітні фрагменти пластику, які зазвичай утворюються внаслідок руйнування пластику під дією УФ-променів або фізичного тертя.

Крихітні пластикові частинки розміром менше ніж 5 мм - походять із різних джерел, зокрема від зносу автомобільних шин, розкладання великих пластикових відходів і навіть від прання синтетичного одягу.

Ці крихітні частинки присутні скрізь - у нашій слині, серцевій тканині, печінці, нирках і навіть плаценті. Численні дослідження показали високий рівень мікропластику в бутильованій воді.

Дивіться відео - як пластикові дошки впливають на здоров'я:

Раніше повідомлялося про те, яку воду не можна пити під час прийому їжі. Багато людей вважають, що запивати їжу водою або іншими напоями не рекомендується через низку причин, пов'язаних із травленням і загальним здоров'ям.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Україні загрожує дефіцит прісної води. На рівень води, зокрема, впливає неконтрольована забудова берегів Дніпра.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти