Всім відомі кільця Сатурна зникнуть з планети вже за кілька місяців - що сталось

5 вересня 2024, 15:47
866
Сатурн, друга за величиною планета Сонячної системи, з 2025 року виглядатиме зовсім інакше, оскільки люди на Землі не зможуть побачити його кільця.
Всім відомі кільця Сатурна зникнуть з планети вже за кілька місяців - що сталось
Кільця Сатурна зникнуть з планети вже за кілька місяців - що сталось / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

У астрономів залишилося лише кілька місяців, щоб побачити неймовірні кільця Сатурна, перш ніж вони зникнуть - але не назавжди. Планета, друга за величиною в Сонячній системі, ось-ось нахилиться на бік порівняно з орбітою Землі, що зробить її знакові кільця невидимими для неозброєного ока. Космічний балет має відбутися на початку 2025 року, і вони залишатимуться невидимими щонайменше шість місяців, повідомляє Mirror.

Таке явище відбувається кожні 13 або 16 років, оскільки кільця, ширина яких становить 175 000 миль, настільки тонкі, що їх неймовірно важко побачити, коли Сатурн повернутий до нас іншим боком. Хоча він буде виглядати трохи інакше, це не займе багато часу, щоб відновити свій звичний вигляд.

Однак у 2018 році було виявлено, що кільця зникають з планети. Спостереження, зроблені "Вояджером" 1 і 2 десятиліття тому, показали, що їх втягує в Сатурн його гравітація. Дощ крижаних частинок відпадає потроху.

відео дня

Хороша новина полягає в тому, що нікому з жителів Землі не варто турбуватися про те, що вони побачать дивну безкільцеву планету, оскільки за нинішніх темпів вони зникнуть приблизно через 100 мільйонів років.

Джеймс О'Донохью з Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА в Грінбелті, штат Меріленд зазначає, що за попередніми оцінками, цей "кільцевий дощ" зливає з кілець Сатурна таку кількість водних продуктів, яка могла б заповнити басейн олімпійського розміру за півгодини.

"Тільки через це вся система кілець зникне через 300 мільйонів років, але додайте до цього космічний апарат "Кассіні", який виміряв кільцевий матеріал, виявлений при падінні на екваторі Сатурна, і кільцям залишилося жити менше 100 мільйонів років. Це відносно небагато, порівняно з віком Сатурна, який становить понад чотири мільярди років", - вказує він.

Доктор О'Донохью додав минулого року, щ науковці намагаються з'ясувати, з якою саме швидкістю вони руйнуються. Наразі дослідження показують, що кільця будуть частиною Сатурна ще кілька сотень мільйонів років.

"Це може здатися довгим терміном, але в історії Всесвіту це відносно швидка смерть. Нам може дуже пощастити, якщо ми опинимося поруч у той час, коли кільця існуватимуть", - резюмував він.

Сатурн має сім окремих кілець, які складаються з льоду, кам'янистих уламків та пилу. Їх можна побачити з Землі лише протягом кількох років, а потім вони зникають з поля зору.

Сатурн, "газовий гігант", як і Юпітер, є шостою найвіддаленішою від Сонця планетою в нашій Сонячній системі. Він знаходиться на відстані близько 886 мільйонів кілометрів від Сонця і близько 793 мільйонів кілометрів від Землі. Він також приблизно в дев'ять з половиною разів більший за Землю.

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти