Зорепад Тауриди 2021: коли пік і де найкраще буде видно метеорний потік

8 вересня 2021, 09:18
Місяць майже не завадить спостереженню максимуму Південних Таурид, а спостерігачам Північних Таурид пощастить менше - в ніч їхнього максимуму буде повний місяць.
Зорепад, метеорит
За зоряним дощем найкраще спостерігати за містом і після півночі / Reuters

Щорічно люди по всій планеті можуть спостерігати за красивим астрономічним явищем - метеорним потоком Тауриди. Зорепад починається 7 вересня і триватиме до 10 грудня. Його сміливо можна називати головним зорепадом осені.

Щоби побачити найбільшу кількість метеорів, спостерігати Тауриди потрібно за містом і найкраще після півночі, коли сузір'я Тельця (в ньому знаходиться радіант метеорного потоку) досить високо піднімається над горизонтом, передає ТСН.

Тауриди - це шлейфи метеорних частинок, що виділилися з комети. Їхні орбіти з часом змінилися так, що тепер перетинаються з орбітою Землі. Складаються Тауриди з двох гілок - південних і північних. Їхні радіанти (тобто точки, з яких "вилітають" зірки) дрейфують небом паралельно на відстані близько 9° один від одного. Максимуми гілок спостерігаються у Південних Таурид з 30 жовтня по 7 листопада, у Північних — з 4 по 7 листопада. Активність кожної з гілок оцінюється приблизно в 7 метеорів на годину.

У 2021 році Місяць майже не завадить спостереженню максимуму Південних Таурид. У ніч з 5 на 6 листопада коли радіант потоку досягне максимальної висоти над горизонтом, Місяць вже буде під горизонтом.

Максимум Північних Таурид очікується в ніч з 12 на 13 листопада. Але в цю ніч буде повний місяць, тож, він не дозволить побачити метеори.

Як повідомляв Главред, в серпні українці могли насолодитися видовищним астрономічним явищем - це зорепад Персеїди 2021.

Потік Персеїди почався 15 липня і тривав до 24 серпня. Ночі з 11 на 12 серпня, а також з 12 на 13 число стали піком для потоку Персеїди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти