Кошмар в п'ятницю, 13-го: астероїд "Бог Хаосу" може вдарити по Землі

5 вересня 2024, 12:38оновлено 6 вересня, 15:09
717
Наймоторошнішим моментом є те, що, за версією астронома, Апофіс майже не контролювався телескопами з травня 2021 року.
Кошмар в п'ятницю, 13-го: астероїд
Апофіс був відкритий у 2004 році, і тепер загрожує Землі / Фото pixabay.com

У п’ятницю, 13 квітня 2029 року колосальний астероїд, відомий як "Бог Хаосу", може бути на курсі зіткнення із Землею.

Нещодавно стало відомо, що до Землі несеться астероїд, розміром у два футбольні поля. Як кажуть науковці, подібне зближення астероїда та Землі стається лише раз в десять років.

99942 Апофіс був відкритий у 2004 році, і вважалося, що він має лише 2,7% шансів вдарити Землю у 2029 році, повідомляє Yahoo.

відео дня

За даними спостережень, було передбачено, що він наблизиться до Землі на відстань не ближче ніж в 18 300 миль від нашої планети

Однак нещодавно канадський астроном Пол Вігерт дійшов висновку, що "маленький об’єкт", зіткнувшись з астероїдом, може різко змінити цю траєкторію.

"Імовірність того, що невидимий маленький астероїд відхилить Апофіс настільки, щоб спрямувати його на зіткнення із Землею в 2029 році (d 3,4 м, v > 5 102 м с1), становить приблизно 108", - заявив астроном.

Астероїд Апофіс, що про нього відомо

99942 Апофіс — навколоземний астероїд діаметром близько 300 метрів та масою близько 20 млн т. Належить до групи Атона. Зближується із Землею в точці, що приблизно відповідає 13 квітня. Мав найвищу оцінку загрози зіткнення із Землею за шкалою Торіно (4). Після додаткових досліджень рівень загрози було зменшено з четвертого (тісне зближення, потребує уваги астрономів) до нульового (небезпеки немає).

Відповідно до Google Gemini, концепція визначає, що відстань "d" має становити не менше 3,4 метра, а зміна швидкості "v" має бути більше 5 102 метрів на секунду, щоб вона могла змінити шлях астероїда.

Однак наймоторошнішим моментом є те, що, за версією астронома, Апофіс майже не контролювався телескопами з травня 2021 року і залишатиметься таким до 2027 року.

"Це виникає просто через відносну геометрію Апофіса, Землі та Сонця, яка ставить астероїд на денне небо протягом розглянутого проміжку часу" , - заявив астроном.

Своєю чергою вчені зробили цікаве відкриття, що знаходиться всередині Місяця. Місячне ядро дуже схоже на земне - із зовнішнім рідким шаром і твердим внутрішнім ядром.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти