«Агресивне» зіркоутворення може поглинути Землю: астрономи б'ють на сполох

Землю може поглинути нова галактика/ фото: depositphotos.com/ua

В 21 столітті Землю може чекати катастрофа з космосу – це не метеорит і не нашестя НЛО. Планету може поглинути “аномальний монстр”.

Це диво, що наша Сонячна система поки що залишилася недоторканою - “аномальний монстр” знищив вже не одну космічну структуру. До такого висновку після нових досліджень прийшли вчені з NASA.

Йдеться про існування галактики COSMOS-AzTEC-1. Вона сформована 13 мільярдів років тому, однак за останню сотню років наситилася нестабільними газовими хмарами, які продовжують штампувати зірки. Через таке масштабне зіркоутворення вчені ознаменували її як «аномального монстра».

Небезпечним моментом в цій історії є те, що COSMOS-AzTEC-1 швидко поглинає сусідні галактики та системи. Це в результаті загрожує і Чумацькому шляху. Аномальна галактика рухається до центру Чорної діри набагато швидше, а значить є ймовірність, що наша Сонячна система «прожується» її магнітним полем і зникне.

Однак існує й інший розвиток ситуації, вважають вчені. “Аномальний монстр” може не лише поглинати, однак і створювати щось нове. Це може статися і з нашою Сонячною системою. Результати спостережень вказують на те, що зірки в COSMOS-AzTEC-1 народжуються у 1000 разів частіше, ніж у Чумацькому Шляху.

А галактику Чумацький шлях вчені з університету Тохоку, у квітні 2023 року взагалі назвали мертвою. Вони висунули теорію, що смерть сталася кілька мільярдів років тому. Дослідники переконані, що понад 2 млрд років на Чумацькому шляху не зароджувалися зірки.

Водночас COSMOS-AzTEC-1 поглинає сусідні галактики та отримує газ для формування нових зірок.

Як пояснюють "зоряний бум" в галактиці вчені?

Вчені не знаходять однозначного пояснення нестабільності молекулярних хмар COSMOS-AzTEC-1, відповідь захована в газових хмарах в галактиці. Вони нестабільні, а це сприяє активному формуванню нових зірок.

Швидкість зореутворення в ній близька до тієї, що спостерігається в далеких галактиках Arp 220 і Arp 299, які зливаються. Таким чином вчені припускають, що дана галактика також взаємодіє з іншим об'єктом.

Тим джерелом газу, за яким спостерігали, могло стати зіткнення галактик. А як висновок, причиною "зоряного буму".

На ранньому етапі розвитку галактика проводить активне зіркоутворення, однак потім «зменшує оберти» і стає пасивною, як Чумацький Шлях.

З одним твердженням вчені погоджуються одноголосно - COSMOS-AzTEC-1 живе за своїми правилами, які поки що непідвладні науці. “Аномальний монстр” вже кілька мільярдів років невтомно формує зірки, наповнюючи простір світлом.

Космічні події в Україні:

До речі, нещодавно астрономи стали свідками унікального космічного явища, коли Сатурн врятував нашу планету, викинувши під дією своєї гравітації за межі галактики потенційно небезпечну для Землі комету A117uUD.

А ось наступного тижня ми можемо спостерігати ще одне цікаве видовище - Землю очікує "подвійний" метеоритний дощ. Піку досягнуть Альфа-Капрікорніди та Південні Дельта-Аквариди.

Також варто нагадати, що нещодавно Землю накрила сильна магнітна буря.

Читайте також про події і відкриття в космосі:

Новини заразКонтакти