Вчені розгадали загадку стародавнього і моторошного скандинавського чудовиська - The Telegraph

Під личиною чудовиська Хафгуфи переховувався звичайний кит - The Telegraph / колаж фото Todd Cravens / Unplash / bestiary

Команда вчених з австралійського університету Фліндерса розгадала давню загадку середньовічного морського чудовиська Хафгуфа.

Вчені з австралійського університету імені Меттью Фліндерса стверджують, що розгадали загадку овіяного легендами і міфамі ще з Середніх віків морського чудовиська Хафгуфа. Про це пише британське видання The Telegraph.

Дослідники з "Зеленого континтенту" кажуть, що Хафгуфою виявився представник сімейства звичайних китів.

З 2011 року, кажуть вчені, за китами почали помічати нову звичку — відкривати пащу, завмирати і чекати, поки видобуток сама запливе їм туди. Виявити таку поведінку китів, яке раніше вчені не змогли засікти, допомогло нове покоління безпілотників.

Вивчення середньовічних джерел показало - щось подібне вже описувалося тодішніми скандинавами. Тоді вони розповідали про страшне і гігантське чудовисько, яке нагадувало острів, а зуби його були схожі на скелі. Нібито монстр нерухомо завмирав на поверхні води з широко розкритою пащею, а потім туди запливала риба і навіть кораблі (безтурботні мореплавці брали зуби чудовиська за прибережні скелі).

"Мене вразило, що скандинавський опис Хафгуфи дуже схожий на поведінку сучасних китів, але спочатку я подумав, що це просто цікавий збіг. Почавши детально вивчати питання і обговорювати його з фахівцями з середньовічної літератури, ми зрозуміли, що навіть найстаріші версії цих міфів явно описують поведінку кита", — сказав керівник проект, доктор Джон Маккарті.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що до землі наблизився небезпечний великий астероїд. Великий астероїд 2016 AJ193, як кажуть вчені з NASA, за розміром вважається більшим, ніж 99% інших астероїдів, які пересуваються в космосі.

До того повідомлялося про те, що на Сонці стався сильний спалах класу X2.1, Яка була зафіксована космічним телескопом обсерваторії сонячної динаміки NASA. Космічне агентство також поділилося яскравими кадрами викиду сонячної енергії.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти