Археологи дуже здивовані: у Польщі вчені відкопали стародавні артефакти середньовічних лицарів

16 березня 2023, 11:27
Як кажуть польські вчені, їм вдалося відшукати знаки приналежності до лицарських еліт стародавньої династії П'ястів (самий розпал Середньовіччя).
Археологи, лицарі
Археологи, лицарі / колаж Heritage Daily та John malley / Flick

У Польщі, в Свентокшиському воєводстві, археологи знайшли цілу колекцію артефактів раннього Середньовіччя. Про це повідомляє портал Heritage Daily.

"Крім фрагментів глиняного посуду, є ще монети, в тому числі денарій польського короля Болеслава Сміливого, прикраси зі срібла, сплаву свинцю і міді, свинцеві прикраси. і бронзові хрести, побутові предмети, такі як ножі і крем'яні рушниці, свинцеві і залізні гирі, покриті бронзою, Мілітарі і елементи кінного спорядження", − говорить доктор Марек Флорек з Інституту археології університету імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні.

Також повідомляється, що археологи виявили невелике бронзове зображення коня і свинцевої булави, ймовірно, декоративні символи військової могутності. І це саме такий кінь, кажуть вчені, який носили як знак приналежності до лицарських еліт стародавньої польської династії П'ястів.

відео дня

"З розповідей Ібрагіма ібн Якуба, єврейського купця з Іспанії, який досяг польських земель у 1060-х роках, ми знаємо, що Мешко I повинен був збирати податки у вигляді Терезів і використовувати їх для виплати платні своїм людям. Тому, якщо в Дароміні в XI-XII століттях був лицарський двір, то їх присутність, а також елементи озброєння і предмети еліти не повинні викликати подиву", — сказав Флорек.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на найвищій горі України – Говерлі – туристи знайшли пляшку з двома записками. Вони датовані 1971 і 1972 роком. У записках говориться, що вершину гори підкорили школярі.

У першій записці написано, що під час останніх канікул (4 червня 1971 року), сюди вийшли: Григор'єв, Трофімов, Мясоєдов, Павлов, Конов, Бірюков, Штанько і Будейко. Друга записка датована 21 травня 1972 року. З неї відомо, що авторами були учні 10 класу середньої школи 131.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти