Розгадка таємниці єгипетських пірамід: учені зробили сенсаційне відкриття

19 серпня 2024, 12:54
2848
Учені відкрили вимерлий рукав річки Ніл Ахрамат, що арабською означає піраміди.
піраміди
Учені наблизилися до розгадки таємниці єгипетських пірамід / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/NadineDoerle, Pixabay/NadineDoerle

Загадка будівництва знаменитих єгипетських пірамід завжди ставила вчених у глухий кут, адже споруди, зведені 4700 років тому, розташовані на ізольованій смузі землі біля краю пустелі Сахара.

Нещодавно дослідники підійшли впритул до розгадки цього феномена, знайшовши докази того, що річка Ніл колись протікала поблизу цих пірамід, сприяючи будівництву пам'яток, ідеться в матеріалі CNN із посиланням на дослідження, опубліковане у журналі Communications Earth & Environment.

Вчені використовували супутникові зображення та аналіз кернів осадових відкладень, нанісши на карту висохлу притоку Нілу протяжністю 64 кілометри. Це стало першим дослідженням, у якому містяться початкові карти давно втраченого стародавнього рукава річки Ніл.

За словами вчених, вони відкрили вимерлий рукав річки Ніл Ахрамат, що арабською означає піраміди. Стародавній водний шлях мав ширину приблизно 0,5 кілометра і глибину не менше 25 метрів.

"Великий розмір і подовжена довжина Ахрамат, а також його близькість до 31 піраміди в досліджуваному районі переконливо свідчать про функціональний водний шлях великого значення", - кажуть дослідники.

Скріншот
/ nature.com

Уточнюється, що висохла річка могла зіграти ключову роль у транспортуванні стародавніми єгиптянами величезної кількості будівельних матеріалів і робітників, необхідних для будівництва пірамід.

Крім того, дослідження показує, що багато пірамід у досліджуваному районі мають дамбу, церемоніальну доріжку, яка проходить перпендикулярно гілці Ахрамат і закінчується прямо на березі річки.

За словами першовідкривачів, вони помітили щось несподіване, вивчаючи супутникові радіолокаційні дані ширшої території для стародавніх річок і озер, які могли виявити нове джерело підземних вод.

При цьому геофізичні дані, отримані на рівні землі за допомогою георадара та електромагнітної томографії, підтвердили, що це стародавній рукав Нілу. Згідно з результатами дослідження, цілком можливо, що під сільськогосподарськими полями і пісками пустелі вздовж берега річки все ще можуть бути поховані "незліченні" храми.

Чому цей рукав річки висох або зник, поки невідомо. Найімовірніше, період посухи та опустелювання приніс пісок у регіон, замуливши річку. Крім того, дослідження показало, що під час будівництва пірамід географія і річковий ландшафт Нілу значно відрізнялися від сучасних.

"Зібравши ці фрагменти, ми можемо отримати більш чітке уявлення про те, який вигляд мала заплава Нілу під час будівництва пірамід і як стародавні єгиптяни використовували своє середовище для транспортування будівельних матеріалів для своїх монументальних будівельних починань", - додали вчені.

Дивіться відео - після 14 років реконструкції відкрили найдавнішу піраміду Єгипту:

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти