Спрацювали з вогником: коли останній раз горіла Москва

18 листопада 2023, 17:40оновлено 19 листопада 2023, 17:59
Здається, чимало українців у своїх солодких снах бачать, думаю і задають собі питання: "Коли останній раз горіла Москва?". Главред розбирається в питанні.
Пожежа в Москві, Кутузов
За легендою наказ запалювати будинки в Москві віддав Російський фельдмаршал Кутузов / художники Віктор Мазуровський, Роман Волков

Історія Москви включає кілька випадків, коли місто стикалося з пожежами або руйнуваннями, в тому числі в результаті військових конфліктів.

Скільки разів горіла Москва

Найбільш відомі випадки спалення Москви такі:

  • Пожежа 1571 року. Місто було зруйноване в результаті нападу військ Кримського ханства, військ Османської імперії і деякої кількості козаків в 1571 році.
  • Велика пожежа 1812 року. Під час російсько-французької війни проти імператора Наполеона I російські війська відступали, а Москва була покинута. 14 вересня 1812 французькі війська увійшли в місто, і в результаті того, що російські війська (за одвічним принципом - "бий своїх ‒ щоб чужі боялися") підпалили частину міста, то Москву охопило полум'я ‒ бо забудова була в основному дерев'яна. Пожежа тривала кілька днів і призвела до серйозних руйнувань.
  • Пожежа в 1813 році. Після повернення російських військ до Москви після відступу французів, частина міста була запалена.

Причому це тільки найвідоміші приклади. Протягом історії Москви місто стикалося з різними катастрофами, включаючи пожежі, але не всі вони були пов'язані з навмисним підпалом.

відео дня

Рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Археологи обалділи: у Польщі вчені відкопали стародавні артефакти середньовічних лицарів".

Пожежа в Москві, Кутузов

Хто віддав наказ спалити Москву

Наказ про спалювання Москви в 1812 році в ході Вітчизняної війни з Наполеоном був даний російським полководцем і генерал-губернатором Михайлом Іларіоновичем Кутузовим. Поголос навіть приписує йому фразу:"щоб врятувати Росію, потрібно спалити Москву". Цей рішучий крок був зроблений з метою ускладнення постачання французьких військ і створення труднощів для їх перебування в Москві. Вогонь охопив значні частини міста, що призвело до важких руйнувань і втрати Москви французькими військами.

Наполеон Перший

Скільки часу Наполеон був у Москві

Наполеон Бонапарт прибув до Москви 14 вересня 1812 року, під час свого походу на Росію, який в історії відомий як "Бородінська битва" і "Вітчизняна війна 1812 року". Після того як французькі війська увійшли в місто, Москва була покинута російськими військами і частина міста була підпалена.

Наполеон провів у Москві близько п'яти тижнів, але місто не приносило йому очікуваних переговорів з російською владою. Внаслідок того, що він не зміг досягти своїх цілей і постачання його армії стало проблематичним через підпал міста і відступ російських військ, Наполеон прийняв рішення про вимушений відступ з Москви.

Наполеон покинув Москву 19 жовтня 1812 р., і французька армія розпочала свій відступ з Росії. Цей відступ став одним з найбільш відомих і складних етапів у військовій кампанії 1812 року для французької армії.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти